Co to jest czarny węgiel? Czarny węgiel w kosmetyce.

0

Czarny węgiel to dobrze znany pierwiastek, który znalazł swoje zastosowanie w różnych gałęziach – farmaceutycznym, papierniczym, energetycznym. Czarny węgiel w kosmetyce to z kolei stosunkowa nowość.

Czarny węgiel w kosmetyce jest określany jako active carbon. To właśnie z powodu bardzo silnych właściwości absorpcyjnych pierwiastek ten został doceniony w produkcji kremów czy maseczek. Do tego jest całkowicie naturalny i w 100% pozbawiony toksyn i zanieczyszczeń.

Co to jest czarny węgiel? Jak działa czarny węgiel?

Popularny czarny węgiel to składnik powszechnie stosowany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym czy energetycznym. Substancja jest tak cenna, gdyż jak żadna inna pomaga w pozbyciu się wszelkich zanieczyszczeń ze skóry. Usuwa je nawet z głębokich warstw. Do tego nie podrażnia i nie uczula, dlatego niektórzy nazywają go „czarnym złotem”. Czarny węgiel pomaga w walce z porami, usuwa przebarwienia, działa przeciwzapalnie. Do tego koi różnego rodzaju podrażnienia, pozwalając skórze na znacznie szybszą regenerację. Kosmetyki z tym pierwiastkiem wykazują też właściwości antybakteryjne.

Czarny węgiel w kosmetyce.

Po wyjaśnieniu co to jest czarny węgiel warto odpowiedzieć na pytanie w jakich produktach możemy go znaleźć. Kosmetyczny węgiel aktywny możemy spotkać w żelach do mycia twarzy, maseczkach, peelingach, szamponach, mydłach, a nawet w pastach do mycia zębów. Docenia się go za to, że nie narusza szkliwa, a jednocześnie wybiela zęby. Do tego pochłania znajdujące się na szkliwie różnego rodzaju zanieczyszczenia np. te pozostałe po herbacie, czerwonym winie czy kawie.

Maseczka węglowa

Po kosmetyki z węglem aktywnym powinny sięgać przede wszystkim osoby z cerą tłustą i mieszaną. Węgiel aktywny pomaga skutecznie pozbyć się trądziku, więc preparaty tego typu powinny znaleźć się też w kosmetyczkach osób z cerą problematyczną. Czarny węgiel w kosmetyce jest też pomocny w zwalczaniu różnego rodzaju stanów zapalnych i podrażnień skóry.

Czarny węgiel można znaleźć zarówno w gotowych kosmetykach dostępnych w drogeriach czy sklepach, jak i wykonać preparaty przy użyciu kapsułek węgla kupionych w tabletkach.

Nawiążemy współpracę z Autorami, zobacz szczegóły.
Podziel się.

Zostaw odpowiedź